30 April 2009

Perujska vlada poskuša zgladiti spor s Chavezom

Venezuelski predsednik Hugo Chavez se je odločil zaostriti odnose s Perujem v odgovor na ponedeljkov sklep perujske vlade, da vodji venezuelske opozicije Manuelu Rosalesu, ki je pred desetimi dnevi zbežal iz Venezuele, uradno podeli azil. Perujsko odločitev je Caracas sprejel kot žalitev za venezuelski narod, saj naj bi bil Rosales navaden zločinec. Chavez je že dal odpoklicati venezuelskega ambasadorja v Limi. 57-letni Manuel Rosales, ki je s podporo 40 opozicijskih strank nastopil kot Chavezov protikandidat na predsedniških volitvah leta 2006, je bil marca letos obtožen domnevne korupcije v času, ko je bil guverner federalne enote Zulia (2002-2004). Rosales, danes župan mesta Maracaibo, ni privolil v sodno obravnavo, češ da gre za politični proces. Skupaj s svojimi pravnimi zastopniki zatrjuje, da se nima možnosti braniti, ker da sodišče pri svojem delu ni neodvisno. Res je Chavez med lansko kampanjo za administrativne volitve in tudi pozneje večkrat javno izjavil, da bo poslal Rosalesa za zapahe. Oktobra lani mu je pred zbrano množico zažugal: "Manuel Rosales, v zapor pojdeš!" Sledile so preiskave v parlamentu in računskega sodišča, katerih poročila je tožilstvo uporabilo za prijavo.
Venezuela na posvetovanjapoklicala veleposlanika iz Peruja
Caracas meni, da se Peru posmehuje mednarodnemu pravu, ker v Limi ne upoštevajo naloga Interpola za Rosalesovo aretacijo, ki ga je izdala venezuelska vlada ob njegovi prošnji za azil. "Po ustaljenem postopku je Interpol iz Peruja zahteval od venezuelskih sodnih oblasti potrebno dokumentacijo za aretacijo, ki je bila v nedeljo, 26. aprila, še pravočasno izročena /…/ Kljub temu se je perujska vlada odločila, da mu podeli politični azil, kar je kršitev mednarodnega prava in močan udarec protikorupcijskemu boju ter žalitev za venezuelski narod," je zapisano v izjavi venezuelskega ministrstva za zunanje zadeve. Venezuelski ambasador Aristides Medina Rubio, ki je konec tedna komaj prišel v Peru, je od svoje vlade že prejel obvestilo, da se mora nemudoma vrniti v domovino, ker "bo treba na novo oceniti odnose z vlado te države".
Perujska vlada medtem poskuša zgladiti spor in ne namerava svojega ambasadorja poklicati v Limo. Po besedah socialdemokratskega predsednika Alana Garcie je dolžnost demokratične vlade zavarovati vsakogar, ki se počuti ogrožen, in to ne sme biti razlog za spor med državama. "Z venezuelsko vlado imamo prijateljske odnose. Gre za vlado v Južni Ameriki, ki je bila izbrana po volilnem postopku in ji nihče ne more oporekati ljudske volje. Zato pod nobenim pogojem ali vtisom dogodka ne želimo spremeniti naših dobrih odnosov z Venezuelo", pravi Garcia, ki je v preteklosti že imel trenja s Chavezom.


Vir: Dnevnik, Četrtek, 30.04.2009 Tekst: Simon Tecco

No comments: