24 February 2009

Pucallpa - rdeča zemlja

Departma Ucayali zavzema 102.410,55 km2 perujskega ozemlja - kar je približno pet Slovenij, v njem pa biva zgolj 1,7 % Perujcev. Ucayali pokriva tropski (pra)gozd (90% nižinska džungla, 10% hribovita džungla). Departma na zahodu meji na Brazilijo. Glavno mesto Ucayalija je Pucallpa, v prevodu rdeča zemlja, ki leži ob reki Ucayali v pokrajini Coronel Portillo. Pucallpa, ki šteje okoli 400.000 prebivalcev, ima izjemno visoko stopnjo brezposelnosti. V okolici mesta se ljudje ukvarjajo z gojenjem kave, kakava, tropskega sadja, z ribolovom in izdelovanjem raznih obrtniških izdelkov. Baje gre za najhitreje rastoče mesto v Peruju, saj se sem priseljujejo ljudje iz vse perujske Amazonije, pa tudi z bližnjih Andov. Pristanišče v Pucallpi je izjemnega pomena za ves departma ter za izolirani Iquitos in ostala naselja v sosednjem departmaju Loreto. Pucallpa zalaga ves Peru z lesom, žal pa se izsekavanje izvaja nekontrolirano in marsikod brez pogozdovanja. Vrst lesa je tu seveda ogromno. Jaz poznam samo mahagonij, cedro in capirono, obstajajo pa še tornillo, cashimbo, moenas, huayruro, shihuahuaco, lupuna in še cel kup drugih sort, ki jih lahko spoznate na tej strani spodaj. Turizma tu še ni veliko, avanturisti iz Pucallpe raje odrinejo v Iquitos. Vožnja do Iquitosa v času visoke vode traja 4dni in 3 noči in stane od 100 do 300 solov.Od oktobra do aprila je v džungli deževna doba, kar pomeni veliiiko padavin. Mi smo imeli srečo - v štirih dneh samo 10 minut toplega amazonskega dežja, kar je v bistvu precej nenavadno za ta letni čas. Najnižja povprečna temperatura je tu 20,5ºC, najvišja pa 31,8ºC. V Pucallpo je možno leteti iz Lime ali Iquitosa, prav tako je možno do mesta priti z avtom ali avtobusom (min. 20 ur). Ker sem pričakovala obisk iz Avstralije, sem vozovnice kupila že prej, na LAN-ovi božični akciji za 48 USD (redne cene so precej višje), da prijatelju še malo razkažemo Peru. Za potovanje v Pucallpo se je priporočljivo cepiti proti hepatitisu A. Rumene mrzlice tu ni, prihaja pa do epidemij močvirske mrzlice - dengue (cepivo zoper le-to so že razvili in bo verjetno kmalu v prodaji), vendar okolico Pucallpe škropijo in so zato tu okužbe zelo redke. Tudi malarije v tem delu ni (je pa globlje v džungli), zato nisem jemala antimalarikov. Zahvaljujoč izvrstnemu repelentu (hvala, mami!), ki je pravzaprav najvarnejša zaščita - če smo le temeljiti, sem pokasirala samo en komarji pik in en mravlji ugriz, kar je res ugoden izkupiček za perujsko džunglo, je pa res, da se nismo ravno izpostavljali. Prilagam še link do seznama vseh zanimivosti v pokrajini Coronel Portilllo. Zdaj pa k fotkam:

Plaza de armas s katedralo in mestno hišo:
Katedrala zvečer:
Plaza de armas z druge strani: Plaza del reloj ali Plaza Miguel Grau, bivši glavni trg ob pristanišču: Stolp z uro od blizu: Plaza del reloj v drugo smer, izpod ure:
Pristan za manjša plovila ob Plazi del reloj: Nalaganje banan: Mototaksiji ali motocars: Počitek na delovnem mestu: Frizerski salon, drogerija, menjalnica, kopirnica, prodaja hrane, pijače, računalniškega materiala in opreme za mobilno telefonijo, telefax, čakalnica in nepremičninska agencija v enem.
What about that?! Prevoz razbitin strmoglavljenega letala:

No comments: