24 January 2012

Obnova hiše iz l. 1947, 21. in 22. dan

No, pa smo na treh tednih (s tem, da ne štejem nedelj!). Priznam, da smo sprva mislili, da bomo zaključili vsa dela samo v dveh. Optimisti, ja ...
Glede na trenutni ritem nas čaka še kar nekaj tednov dela, če bo ekipa ostala omejena samo na družinske člane v prostih popoldanskih urah. Smo pa dobili profesionalce, ki nam bodo naredili cementni pod. Baje, da so mojstri, čeprav njihova rosna starost ravno ne vzbuja zaupanja. Danes so v nadstropje znosili ves cement.


Dimnik so zaprli z lažjo železno ploščo, ob okljuku dimnika, ki vodi na streho, pa so posadili nekaj opek. Da slednje ne bi izgledalo preveč čudno, smo to opečno polico malo podaljšali. Morda v prihodnje najdemo zanjo kakšno dekorativno ali celo uporabno funkcijo. A bi vedel kdo povedati, če tak dimnik dejansko deluje?

Cevi za kablovje so že povsod položene in jutri baje res začnemo z zalivanjem.

V kopalnici bo potrebno pred tem zasuti odtočne cevi. Verjetno bomo za to uporabili pesek.

V kuhinji so že postavljeni tramovi za dvignjeno konstrukcijo. Najverjetneje bomo to zadevo še malo ojačali, ker so v zadnjem delu prostora oporniki preveč narazen (75 cm). Čez pride osb plošča ali vezana plošča, bomo še videli.


Brata sta sčohala obe krili balkonskih vrat iz zadnje sobe. Ugotovili smo, da se debele plasti barve najbolje očisti kar z dletom (pa seveda potem čez z brusno mašinco).
  Znoj teče v potokih, še posebej odkar se je mizarska delavnica preselila na streho.


Zadnja soba je že prebarvana, vendar je na njej ostalo precej izboklin in drugih nepravilnosti. Skozi barvo pa se ponekod pojavljajo tudi rjavkasti madeži. Najprej sem mislila, da gre za ostanke lepila kakšnih starih tapet.


V prostorčku ob tej sobi (neke vrste walk-in closet), kjer bo arhiv, sem ob pleskanju opazila še več teh madežev, največ okrog zgornje lopute. Tako da gre očitno za vlago ali celo plesen. Kaže, da smo se napačno lotili pleskanja in da podlaga in latex ne bosta dovoj. Poiskati bo treba nek poseben premaz za to nadlogo in popolnoma zapečatiti loputo (ki je sicer že privarjena), s katere je v preteklosti očitno kapljala voda- sploh če bomo tu hranili papirje.

Električno in vodovodno napeljavo smo iz nadstropja tudi že potegnili v pritličje oz. obratno - manjka en košček v garažnem delu. Jutri bi že lahko naredili priklop in privili kakšno žarnico tudi zgoraj, ampak smo to prestavili za kak dan - zaradi nesnage in hrupa, ki bi ga bili deležni v pisarni.  




No comments: