21 January 2012

Obnova hiše iz l. 1947, 19. in 20. dan

Skladišče v pritličju je bolj ali manj urejeno, potreben je dokončen popis in pospraviti nekaj malenkosti. Problem je v tem, da bodo mojstri v kratkem rezali zidove tudi v tem delu hiše in nam vse zaprašili!
Police iz iverke stojijo na ogrodju iz lesa, ki se ga je dalo porabiti od starega, od termitov požrtega poda v nadstropju. Baje gre za rdečo cedro in oregonski bor.


Ne vem, kako bomo odstranili lepilo vinilnega poda v sobi v nadstropju (je asfaltno lepilo? katran?). Poskusila sem že z abrazivnim detergentom v pasti in grobo krtačo, z brušenjem (smirkov papir in z mašinco), z več vrst razredčila in z odstranjevalcem barve (to je menda tudi na osnovi neke kisline). Z razredčili in odstranjevalcem se lepilo sicer topi, a je stvar izredno hlapljiva in strupena. Poleg tega bi potrebovali velike količine, specialne maske in predvsem veliko časa. Nameravam poskusiti še s solno kislino in jedilnim oljem. In če bo tudi to tako komplicirano ali neuspešno, bom poskusila barvati pod kar čez lepilo.


Morda bomo že jutri začeli vlivati cement za pod v nadstropju. Za to smo danes nakupili nekaj materiala.

Tla smo zlopatali in pometli (spet za en tovornjak svinjarije!), a se zavedamo, da bo precej prahu še pri obdelavi sten.


Pa spet presenečenja! Nismo še sanirali železnega opornika v stropu osrednjega prostora, ko smo našli nov izziv v kopalnici (pred tem smo mislili, da gre le za znižan strop zaradi razsvetljave, a gre očitno za oporni tram, saj je tu strop popokal zaradi prevelike obremenitve in/ali vlage - na tem mestu je namreč wc na terasi). Tramova bomo zaenkrat morali pustiti pri miru.




Prijateljica arhitektka me je že pred časom opozorila, da dimnik ne poteka tako, kot bi moral, oz. da se nahaja na različnih mestih po tlorisih nadstropij. Po odkritju poda smo v nadstropju našli sredi glavnega prostora debelo cementno ploščo. To smo razbili, pod njo pa je bil izjemno težak železen pokrov, ki smo ga  prav tako odstranili in se prebili do kljukastega dimnika. V njem smo našli vse polno smeti in časopise iz 40-ih let! Dimnik želimo usposobiti, če je to sploh možno, a ga hkrati začasno zadelati, da ne bi noter prišel kakšen nepovabljen gost. Brez kamina nam bo čisto lepo, ampak če se ga da prižgati in ni le za hec tu, bo pa toliko boljše. Ali dim res lahko potuje po takem ovinku?
 
 Odločili smo se dvigniti podest v bodoči kuhinji - v zadnjem prostoru v nadstropju, kjer zeva 55cm globoka luknja v tleh. Za ogrodje smo že nabavili nekaj materiala. Les je tornillo, najcenejsi med trdnejšimi in odpornejšimi vrstami. Upamo, da bo v redu.


Kupila sem tudi že umivalnik za kopalnico in korito za kuhinjo. Kuhinjsko korito je klasično, kovinsko, enojno z odcejevalnikom, za kopalnico pa sem izbrala kamnito korito namenjeno pralnicam (cenejše kot katerikoli umivalnik, celo od plastičnih!) Imam tudi že pipe za obe koriti, kitajske proizvodnje.

 Pogledala sem že tudi ponudbo svetil, a me nič ni prepričalo, pa sem bila povsod, kjer je baje "naj" ponudba. A sinoči, ko so se vrnili fantje s terena in pritovorili svoje rekvizite, sem ugledala tole zadevo in se mi zelo dopade! Gre za 500W žarnico za ulično razsvetljavo, ki so ji čisto amatersko naredili mrežo iz kovinske žice. Upam, da bo varilec imel čas, da nam napravi več teh zadevščin in se zraven še malo potrudi pri dizajnu!


No comments: