07 April 2009

Nekdanji predsednik Peruja je kriv

Nekdanjega perujskega predsednika Alberta Fujimorija so spoznali za krivega kršenja človekovih pravic. Na koncu uspešnega boja proti levičarskim gverilskim gibanjem naj bi nudil politično kritje vojaškemu vodu smrti.
Lima - Sodišče v Limi je nekdanjega perujskega predsednika Alberta Fujimorija spoznalo za krivega kršenja človekovih pravic med vladanjem v začetku 90. let minulega stoletja. V najtemnejših dneh na koncu uspešnega boja proti levičarskim gverilskim gibanjem naj bi namreč Fujimori nudil politično kritje vojaškemu vodu smrti.

Sojenje, ki se je začelo decembra 2007, je bilo najdaljše in najdražje v zgodovini države in prvo sojenje zaradi kršenja človekovih pravic proti kakemu izvoljenemu predsedniku latinskoameriške države v njegovi domovini. Kršitve, katerih je bil obtožen danes 70-letni Fujimori, so povezane z dvema dejanjema voda smrti, imenovanega La Colina.

Prvo sega v november leta 1991, ko je bilo na pikniku v predmestju ubitih 15 ljudi, vključno z osemletnim dečkom, drugo pa v julij 1992, ko je bilo ugrabljenih in ustreljenih devet študentov in njihovi profesorji. Sodišče je poleg tega preiskovalo tudi primer ugrabitve poslovneža in novinarja, ki sta bila kritična do njegovega režima.

Fujimori je vztrajno zatrjeval, da je nedolžen, kazenski pregon pa označil za politično motiviranega. Javnomnenjske raziskave so kljub temu pokazale, da ga večina prebivalcev Peruja dojema za krivega.

Današnja obsodba bi mu lahko prinesla do 30 let zaporne kazni, kar pravzaprav pomeni dosmrtno kazen za nekdanjega perujskega predsednika, čigar slabo zdravstveno stanje je botrovalo razvlečenemu sojenju. Njegova 34-letna hčerka in poslanka Keiko je dejala, da razmišlja o kandidaturi na predsedniških volitvah leta 2011, ter da bo v primeru zmage - po javnomnenjskih raziskava je ta mogoča - pomilostila svojega očeta.

foto: EPA

vir: Delo

No comments: