29 January 2010

Pravilo – najprej otroci in starejši

Perujske oblasti so rešile še 1400 turistov, ki so bili zaradi slabega vremena in poplav ujeti v bližini znanega inkovskega mesta Machu Picchu. 800 ljudi na rešitev še čaka.

 
Foto: Reuters
Izboljšanje vremena je perujskim reševalcem v kraju Aguas Calientes in na znameniti Inkovski poti omogočilo, da so s helikopterjem prišli do turistov, ki so tam ujeti že od sobote, ko so se zaradi močnega dežja sprožili številni plazovi in jih odrezali od sveta.

Prizadeto območje je uspelo zapustiti tudi slovenskemu državljanu Bogdanu Oražmu, ki je za oddajo 24UR ZVEČER povedal, da evakuacija poteka stalno in bodo najverjetneje - če bo šlo tako naprej - kmalu rešeni vsi ujeti.
Ker je zapadlo več dežja kot v zadnjih 15 letih, so reševalci od ponedeljka rešili že 2500 ljudi, še vedno pa jih je ujetih okoli 800. Te nameravajo rešiti ta konec tedna. Evakuacija poteka po kriteriju starosti – prednost imajo otroci in starejši. "To pa je bila dogodivščina! Malce večja, kot smo pričakovali!“ je ob rešitvi povedal 46-letni Karel Schultz iz ZDA.
Po koncu nočne more, v kateri je umrlo najmanj pet ljudi, bodo območje, ki ga na leto obišče več kot 400.000 ljudi, za nekaj tednov zaprli. A beda se bo nadaljevala za tisoče domačinov, ki so v tej naravni nesreči izgubili svoje domove.
Ujeti turisti v Peruju-3

(Foto: Reuters)

Zmanjkuje jim hrane
Ujeti turisti v kraju Aguas Calientes, od koder je do Cuzca speljana železniška proga, ki jo je zasul eden od 40 plazov, sicer spijo v telovadnicah, šolah ali šotorih. Po nekaterih navedbah naj bi v kraju zmanjkovalo hrane.

Vir: 24 ur

No comments: