14 May 2010

Lina je postala najmlajša mati na svetu

Zgodilo se je 14. maja leta
Leta 1939 je Lina Medina postala najmlajša mati v zgodovini medicine. Bila je stara pet let, sedem mesecev in 21 dni, ko je povila dečka.
Lina se je rodila 27. septembra 1933 v mestu Ticrapo v Peruju. Ko ji je bilo pet let, so jo starši pripeljali v bolnišnico, ker je njen trebuh nezadržno naraščal. Zdravniki so najprej menili, da je vzrok za to tumor, a so kmalu ugotovili, da je deklica v sedmem mesecu nosečnosti. Mesec in pol kasneje je s pomočjo carskega reza rodila 2,7 kilograma težkega fantka.
Perujski ginekolog in porodničar dr. Edmundo Escomel je primer podrobno opisal v medicinski reviji La Presse Médicale in razložil, da so kasneje ougotovili, da je deklica mentruacijo dobila pri osmih mesecih (oz. pri dveh letih in pol po nekih drugih zapisih), pri štirih letih so se ji razvile prsi, pri petih pa je imela postavo (vsaj po obliki) odrasle ženske.

Njenega sina so po zdravniku Gerardu Lozadi, ki se ji je posvečal od prvega obiska v bolnišnici, poimenovali Gerardo. Do 10 leta je odraščal v prepričanju, da je Lina njegova sestra. Umrl je leta 1979, ko je bil star 40 let, zaradi bolezni kostnega mozga.
Lina ni nikoli razkrila, kdo je oče otroka, Lozada je celo zapisal, da verjetno niti ni vedela, kaj se je zzgodilo, saj mu "ni mogla dati natančnega odgovora". Policisti so zaradi incesta in posilstva najprej pridržali njenega očeta, a so ga kasneje zaradi pomanjkanja dokazov izpustili.
Medina se je sicer preživljala kot tajnica. Kasneje se je poročila z Raulom Jurado in mu leta 1979 rodila sina. Od leta 2002 z družino živi v revnem predelu perujske prestolnice.

Vir: RtvSlo

No comments: