03 December 2011

Tarapoto - mesto palm

Tarapoto je mesto z 200.000 prebivalci v visoki džungli, ki leži v departmaju San Martin ob rekah Mayo in Shilcayo. Na srečo kraj še ni omenjen v Lonely Planetu in podobnih vodnikih, zato tu še ni veliko turizma, kar ga je, je domačega, predvsem gre za obiskovalce iz Lime.

 Samo mesto me je pozitivno presenetilo, saj je najbolj urejeno in moderno od vseh mest v džungli, kar sem jih spoznala, četudi tudi tu kali mir hrup tisočerih mototaxijev. Hotelov je kar nekaj na izbiro, ampak sama se izogibam prenočiščem v mestih, kjer je veliko število motokarjev, in iščem kaj bolj na obrobju. Letališče v Tarapotu je novo. Sem večkrat dnevno vozijo letala vseh večjih perujskih družb. Let traja slabo uro in stane približno 100 USD v eno smer, če vozovnice ne kupite po kakšni promocijski ceni.

Hotel (lodge) Madera Labrada - edini v Tarapotu s pogledom na džunglo, a  žal slabo vzdrževan in s sumljivimi higienskimi razmerami. Škoda, ker je sicer simpatičen in nam omogoča doživeti  tapravo džunglo. Cena ok. 100 solov za dvoposteljno sobo.  
Prvo noč smo spali v hotelu (lodge) Madera Labrada, ki sem ga rezervirala zaradi lepih slik in opisa na njihovi spletni strani. Žal je hotel precej zanemarjen, po lesenih sobah je položen umazan tapison, bazena ne čistijo ... je pa vseeno edini hotel v mestu s pogledom na tropski gozd.

Tarapoto je živahno mestece, bolj moderno in urejeno od ostalih v džungli. Deluje varno in ponuja marsikaj.
Glavno prevozno sredstvo so  seveda tudi tu motokarsi

Mesto je varno in simpatično. Ponuja vse, kar potrebujemo: različne banke, hotele, lekarne in restavracije. Zaradi tega se mi zdi najboljša opcija za obisk džungle za tiste, ki si želijo več udobja ali se bojijo iti preveč v divjino. Cene so ugodne, ljudje pa so nevsiljivi in pošteni.  
Najboljši (in najdražji) hotel v Tarapotu (sicer malo izven mesta), je Puerto Palmeras, ki ima celo jezerce z želvami, belimi kajmani in opicami.

Drugo noč smo se preselili v hotel Puerto Palmeras, ki je poleg hotela Rio Shilcayo (tale je cenejši, a je bil zaseden), najboljši v mestu in okolici. Cena nočitev je zasoljena, vendar obstajajo vikend paketi, ki so precej ugodni in vključujejo letalske karte. Puerto Palmeras se nahaja nekaj minut izven mesta.
Puerto Palmeras je pravi botanični labirint.
Hotel ponuja bazen, različne igre, kolesa, čolne in še marsikaj, da nam ni dolgčas. Tudi njihova restavracija je zelo dobra.
Vse vrste negovanega rastlinja obdajajo bazen in bungalove.
Hotel je zasnovan kot botanični vrt. Bungalove povezujejo uličice in majčkeni trgi obdani s sadnimi drevesi in rožami. Zanimiva je tudi kapelica, okrašena z nenavadnimi slikami, po kateri zvečer poskakujejo žabe in letajo netopirji.
Bazen je velik, lepo vzdrževan, ima opremo za vaterpolo in bar. 
Kljub vsemu udobju pa tudi tu ponoči mir kali hrup, in sicer predirljiv zvok škržatov in drugih insektov.
Stopnišča ob reki, ki vodijo do bolj intimnih kotičkov hotela. 
Ne pozabite na repelent, s katerim se je treba namazati vsake 3 ali 4 ure. Mi smo bili tokrat pridni in previdni in kljub neposredni bližini reke nismo pokasirali niti enega komarjega pika.
Konjički na posestvu Puerto Palmeras

No comments: