27 August 2007

Potres v Ici (5. del)

  • Danes so na prizadetem območju začeli s poukom v šolah, ki se niso porušile.
    Teh ni veliko, saj je ok. 80% infrastrukture popolnoma uničene. Starši se bojijo za življenja svojih otrok, ki bodo prisostvovali pouku v poškodovanih stavbah, saj še vedno prihaja do popotresnih sunkov. Na jugu potrebujejo 600 začasnih učilnic. Priskrbeli jih bodo s pomočjo japonskih donacij in perujskega ministrstva za šolstvo.

  • Včeraj so cepili več kot 1.200 ljudi v Chinchi in Piscu. Zaščititi želijo 238.000 brezdomnih na prizadetem območju pred boleznimi, kot so tetanus (prebivalstvo 15-49 let), hepatitis A in Rotavirus. Proti gripi bodo cepili prebivalstvo staro nad 65 let in otroke stare 18-36 mesecev. Otroci bodo dobili petvalentno cepivo. Najpogostejša bolezen je še vedno akutna driska.

  • Zadnje številke: 540 mrtvih, 1090 ranjenih.

  • V Piscu deluje tudi improvizirana ambulanta za živali. Oskrbeli so že na stotine poškodovanih psov in mačk. Živali so nahranili, jih razbolhali in jim oskrbeli poškodbe. Največ je bilo polomljenih tačk in kolkov. Pinky, štirimesečna psička čaka med drugimi psi na veterinarsko pomoč. "Ob potresu je padla iz drugega nadstropja. Odtlej kar naprej lula. In ne laja več." je povedal Melesio Neyra (57), eden tistih, ki so v potresu 8 stopnje po Richterjevi lestvici izgubili dom.

No comments: