13 July 2009

Alarmantno stanje v Peruju: Zaradi hladnega vremena v treh mesecih umrlo 246 otrok

Lima - Skoraj 250 otrok, mlajših od pet let, je umrlo v valu intenzivno hladnih temperatur v Peruju. Perujski otroci med zimskimi meseci umirajo predvsem zaradi pljučnice ali ostalih infekcij dihalnega trakta, pri čemer je največkrat prizadet južni del države, območje Andov.

Vlada je zaradi višjega števila smrti otrok v prizadetih regijah že razglasila alarmantno stanje, kritiki pa pravijo, da so obdobja hladnega vremena predvidljiva, smrti pa bi se ob ustreznih ukrepih dalo preprečiti. (Foto: criticalthinkinginternational.org)

Letos so se temperature močno spustile tri mesece prej kot ponavadi, že marca, strokovnjaki pa za dogajanje krivijo podnebne spremembe. Sicer se zima v regiji navadno ne začne pred junijem. Zaradi ekstremnega mraza, ki je s seboj prinesel tudi sneg, zmrzal in močne vetrove, je do sedaj, ko je mimo le polovica zime, umrlo 246 otrok, starih manj kot pet let.

Tretjina vseh je umrla v južnih delih Peruja, v regiji Puno. Humanitarni delavci pravijo, da dolgotrajna izpostavljenost mrazu povzroča hipotermijo in smrtonosne respiratorne infekcije, na primer pljučnico. Revščina je v višavjih južnega Peruja pereč problem, opazno je tudi pomanjkanje zdravstvene nege, podhranjeni otroci pa so ob izpostavljenosti ekstremnemu mrazu še v večji nevarnosti.

Vlada je zaradi povečanega števila smrti otrok v prizadetih regijah že razglasila alarmantno stanje, kritiko pa pravijo, da so obdobja hladnega vremena predvidljiva, smrti pa bi se ob ustreznih ukrepih dalo preprečiti. Mnogi za smrti otrok krivijo neučinkovitost vlade. Perujski minister za zdravje Oscar Ugarte pa očitke zavrača in pravi, da regijske pisarne niso dovolj efektivne pri razdeljevanju vladnih resursov.

Vir: Dnevnik

No comments: