12 July 2009

Velasquez postal novi perujski premier

Velasques že tretji premier v treh letih

Perujski predsednik Alan Garcia je v soboto imenoval Javierja Velasqueza iz vladajoče Ameriške ljudske revolucionarne zveze (APRA) za novega premiera te južnoameriške države. Predhodna vlada je odstopila po nasilju med Indijanci in policijo.
Ba.P./STA, ned, 12.07.2009 08:57

foto: Dokumentacija Dela
Lima - Perujski predsednik Alan Garcia je v soboto imenoval Javierja Velasqueza iz vladajoče Ameriške ljudske revolucionarne zveze (APRA) za novega premiera te južnoameriške države. Velasquez je že tretji perujski premier v treh letih, v okviru tokratnih sprememb v perujski vladi pa je Garcia imenoval tudi sedem novih ministrov. Poznavalci menijo, da si želi Garcia z imenovanjem strankarsko zvestega Velasqueza zagotoviti tesnejši nadzor nad vladnim kabinetom do konca svojega predsedniškega mandata, ki se konča 2011.

Predhodna perujska vlada pod vodstvom Yehude Simona je odstopila v četrtek po nasilju med Indijanci in policijo, v katerem je bilo ubitih 34 ljudi. Garcia je ob izrazil prepričanje, da bo nova vlada sposobna ponovno vzpostaviti red ter v državo vrnila zaupanje in optimizem.

Indijanci so v državi več mesecev protestirali proti novim zakonom o gospodarskem izkoriščanju deževnega gozda. Po nasilju v začetku julija je vlada sicer nekoliko popustila in nasprotovanje Indijancev se je umirilo. A državi to ni prineslo miru. Nazadnje so proteste proti gospodarski politiki v državi, ki naj ne bi dosegla revnih prebivalcev, pripravili sindikati. V Peruju pod mejo revščine živi najmanj 15 odstotkov ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa

Vir: Delo

No comments: