23 July 2009

Ali je to res dež, kar pada z neba?

Ljudje nimajo primernih čevljev, v vsem mestu ne prodajajo dežnikov, avtomobile pa zanaša na ulicah. Tako je, ko dežuje po več kot 40 letih - v Limi v Peruju.

Slišati je skoraj neverjetno, a je res. V perujski prestolnici osem milijonov prebivalcev dežja ni videlo oziroma občutilo že od 70. let prejšnjega stoletja, v soboto pa je začelo liti kot iz škafa - in še vedno dežuje.

Padavine naj bi Perujce "močile" še do petka, mnogi pa zaradi "nenavadnega" pojava, imenovanega dež, že napovedujejo katastrofalne razmere. Ulice so namreč poplavljene, večina streh in fasad je močno poškodovanih, saj niso izdelane tako, da bi prenesle močno deževje, številna stanovanja pa je poplavilo.

Veliko je tudi prometnih nesreč, saj vozniki niso navajeni vožnje po mokrih cestah, številna vozila pa tudi niso opremljena za dež. Ljudje imajo težave tudi, ker nimajo primerne obutve za mokro vreme, zato mnogim na mokrih ulicah spodrsne. "Ljudem se niti sanja ne, kje v Limi bi lahko kupili dežnik," je dejal neki meščan.

A. P.

Vir: Rtv Slovenija

To novico sem prebrala šele 7. septembra in me je pošteno presenetila. Je pa možno, da sem tistega datuma bila izven Lime, v Ici, kjer nisem spremljala novic. Sama ne pomnim, da bi kdaj videla pravi dež v Limi (rahlega rosenja ne štejem) in ga včasih kar pogrešam. Tisto o dežnikih pa je čista resnica. Mislim, da se jih v Limi res ne da kupiti ;) Sorodni članek: Ko dihaš na škrge

No comments: