19 October 2009

Trije Slovenci na dopust v perujski zapor

Tale novica je sicer z dne 1.10, a sem jo zasledila šele danes:

La Republica in Log.pe: V Cuscu so na letališču Alejandro Velasco Astete prijeli 3 slovenske državljane s skupno 55,5 kg kokaina, ki so ga porazdelili v tri kovčke, preden naj bi preko Lime, Sao Paula in Lizbone leteli v Pariz. Policistom so bili sumljivi, ker je bila njihova obleka presenetljivo težka. Ugotovili so, da je tekstil impregniran z neko substanco, nadaljni testi pa so pokazali, da gre za kokain.

Sicer pa ne mine dan, da ne bi v perujskih časopisih zasledili novice o zaseženi drogi na letališču. Danes so ujeli Čeha, ki je v nahrbtniku nosil 3,2 kg klorohidrata kokaina, 3 Britance - eden je tihotapil 2 kg kokaina v volnenih oblačilih (impregnirano), drugi v 2,5 kg v zavitkih živil, tretji pa 1,5 kg v keramičnih kipcih. Zasačili so tudi Bolivijko, ki je v kovčku z dvojnim dnom skrivala 1,5 kg droge, Španko, ki je kilo kokaina tihotapila impregniranega v oblačila in Kolumbijca, ki je 2,5 kg droge skril v tradicionalne perujske slaščice - turrone.


Kokain v kablu

Neverjetno, kakšnih metod in trikov se že poslužujejo. Marsikdo za denar tvega tudi lastno življenje ali življenje svojega otroka, pred kratkim pa sem iz prve roke izvedela za primer, ko so nekomu podtaknili kar 4 tone klorohidrata. Perujski zapori so natrpani s tujci, ki so jih dobili ob tihotapljenju, in niso prav nič prijetni za preživljanje večletnega "dopusta", čeprav v njih izbirajo tudi misice in prirejajo pevska tekmovanja. Ne ve se, koliko droge se uspe pretihotapiti iz Peruja, nekateri pravijo, da celih 90 odstotkov.

Edit: No, je že objavljeno tudi v Žurnalu, kjer špekulirajo, da je eden od tihotapcev fant razvpite Urške Čepin.  

No comments: