10 January 2006

Komirani limonadniki

Ali s čim vse se ljudje ne ukvarjajo...
Če ste se s stanjem kome seznanili preko telenovel, živite v zmoti!



Povprašajte zdravnika iz resničnega življenja Davida Casaretta in njegove kolege s pensilvanske univerze. Ugotovili so namreč, da telenovele gledalcem ne predstavljajo verodostojne slike omenjenega stanja. Limonade sicer niso dokumentarne oddaje, vsekakor pa lahko občutno vplivajo na dojemanje posameznika, s čimer pri gledalcu vzbujajo zmotna pričakovanja. Casarettova ekipa je preučevala pojav kome v telenovelah predvajanih v Združenih državah Amerike med letoma 1995 in 2005. V tem času je 64 likov padlo v komo oziroma v nekaj njej podobnega. 90% jih je popolnoma okrevalo in ni utrpelo posledic, pet pacientov je umrlo, dva pacienta pa sta bila obsojena na večno vegetiranje. Rezultati so torej optimistični, vendar malo verjetni. Da ne govorimo o tem, da sta bili dve smrti lažni, saj sta limonadnika živela še naprej. Gledalci tega seveda niso izvedeli takoj, zato sta bili smrti obravnavani kot “pravi”. Žal ne obstajajo podatki o tem, kako so komiranci ohranili brezhibno pričesko in makeup, ali so igralci med komiranjem utrpeli padec priljubljenosti in ali so lažne zgodbe povečale število tožb zoper zdravstvene delavce.
Nelimonadne kome:
Študije so pokazale, da komo preživi 50% ali manj pacientov. Manj kot 10% jih popolnoma okreva, kar je devetkrat manj pogosto kot v telenovelah. Preživeli komiranci pogosto utrpijo mentalni in motorični deficit, zato jim ne uidejo meseci delovne in fizioterapije.
Raziskovalci se zavedajo, da telenovele niso odraz resničnega življenja in da niso namenjene izobraževanju gledalcev o boleznih in zdravstvu ali družbenih odnosih, kljub temu pa prispevajo k zmotnim prepričanjem. Ne verjemite vsega, kar vidite!

Im: Zakomiranki iz filma Hable con ella (Pedro Almodovar, 2002)

vir:
http://webcenter.health.webmd.netscape.com/content/Article/116/112316.htm


No comments: