24 March 2007

Mancora - hippie place

Mancora je eden tistih krajev, kamor se je treba vračati. Neka dobra energija preveva to mestece na daljnem severu Peruja, o katerem sem pisala že lani. Surferji, hipiji, Bob Marley, hišice iz bambusa, školjke namesto pepelnikov, sveže ribe, hobotnice in raki, žur in relax. Severno od Mancore je pri perujskih pomembnežih priljubljeno letovišče Punta Sal. Tja hodi počitnikovat tudi sam predsednik, južno pa se vrstijo naselja Las Pocitas, Vichayito in Los Organos. Na teh plažah lahko z malo sreče vidimo marsikaj - ogromne želve, čudne ribe, kakršna je jegulja na sliki (ki ji btw še zdaj ne vem imena), rake, muymuye, delfine, jeseni pa tudi kite.
Šele zadnji dan sem izvedela, da je letos v vodi ogromno raž. Riba, ki je ubila slavnega Steva Irwina, je v nogo pičila tudi Nizozemca Ericka. Baje boli kot sto vragov, ampak samno nekaj ur. Cesar je eno videl zraven sebe, ko je molela špic iz vode. Brr...

Kdor se odloči zgraditi hišo na severni obali, ne potrebuje veliko. Dežja ni, močnih vetrov tudi ne. Nekaj lesenih kolov, bambus in palmovo listje zadostuje za konkretno kočo, ki se jo da prav fino okrasiti s školjkami, želvjimi oklepi, rezbarijami v kokosu, lesenimi in kamnitimi kipci ter keramičnimi vazami, ki jih izdelujejo vaški obrtniki.

Mancora živi podnevi in ponoči. Zvečer izgleda približno takole:


No comments: