18 April 2007

Minister dr. Rupel začel uradni obisk v Peruju

Lima, 18. aprila 2007 - Minister za zunanje zadeve dr. Dimitrij Rupel je začel z uradnim obiskom v Peruju. Prvi dan obiska se je minister dr. Rupel sestal s perujskim premierom Jorgejem de Castillo, ministrom za industrijo Rafaelom Reyom in predsednikom kongresne Komisije za zunanje zadeve Victorjem Rolandom Souso Huanambalom.

Minister dr. Rupel in perujski minister za industrijo Rey (foto: Bobo)

"Slovenija in Peru bosta storila vse, da bo srečanje med voditelji Evropske unije in Latinske Amerike in Karibov, ki bo med slovenskim predsedovanjem EU prihodnje leto v Limi, uspešno," je po srečanju s sogovorniki dejal minister dr. Rupel.

Na vrhu EU-LAC, ki bo 16. in 17. maja 2008 v Limi, bo sodelovalo 60 držav: 27 članic EU in 33 držav Latinske Amerike in Karibov. Logistično bo za pripravo vrha poskrbel gostitelj Peru, Slovenija pa bo kot sopredsedujoča soodgovorna za pripravo vsebine. Minister dr. Rupel je pojasnil, da ima Slovenija že nekaj dobrih izkušenj z vodenjem srečanj, pogovori v Limi pa so pokazali, "da bomo imeli v Perujcih zelo dobre sodelavce".

Minister dr. Rupel in predsednik Komisije za zunanje zadeve perujskega Kongresa (foto: Bobo)

Po besedah perujskih sogovornikov bo vrh spodbudil krepitev odnosov med EU in Latinsko Ameriko tako v kulturni izmenjavi, visoki tehnologiji in izobraževanju, kot tudi gospodarskem sodelovanju, kjer obstaja še veliko priložnosti.


Minister dr. Rupel je s predsednikom perujske vlade De Castillom govoril tudi o odnosih med Slovenijo in Perujem. Perujskega sogovornika je posebej zanimala možnost sodelovanja z Luko Koper. Dvostranska blagovna menjava je sicer skromna in je lani znašala 1,4 milijona evrov.

Minister dr. Rupel in predsednik perujske vlade De Castillo (foto: Bobo)


Vir

No comments: