10 September 2007

Latitude Zero (Brazilija, 2001)

Režija: Toni Venturi

Lena ..... Débora Duboc
Vilela ..... Cláudio Jaborandy

V puščavi, nekje na brazilskem severu, živi Lena. Osamljena životari sredi negostoljubne pokrajine in čaka na rojstvo otroka, ki je vse, kar ji je v spomin zapustil načelnik vojaške policije Mattos iz Sao Paola. Krute razmere dekle pahnejo v brezvoljnost. Lenin bar je zanikrn in zaprašen. Vanj ne vstopi nihče. Nekega dne Leno preseneti Vilela, Mattosov podrejeni, ki beži pred zakonom, ker je bil nekoga umoril. Vilela skuša privabiti stranke v razpadajoči lokal, toda njegov trud je zaman. Vilelina družba Leni dobro dene. Počasi se naveže na vojaka, začne skrbeti za svoj videz in postaja vse bolj zgovorna. Nekega dne Vilela izmakne Lenine prihranke in izgine. Lena, razočarana nad življenjem, rodi v samoti svojega skromnega doma. Nekega dne se Vilela nepričakovano vrne, poln elana in novih zamisli. Toda vse je zaman, posel mu ni usojen. Obup ga vodi v norost in pijančevanje, dokler se ne zgodi tragedija.

Film o krutosti sveta, ki potiska ljudi na rob družbe, od koder ni rešitve, portret pokrajine, ki svoje prebivalce sili v nečloveška dejanja, ljubezenska zgodba, ki presega skrajnosti. Življenje je le boj za obstanek. Erotike ni več, obstaja le nagon. Zaman se trudi, kdor želi biti človeški, svet ga spreminja v žival.

Ocena: 9/10

4 comments:

Fajrvehr said...

Koncno spet ena filmska recenzija!
Sem mislil ze, da ti je zmanjkalo dobrih filmov ;)

Kje ji ti to najdes sicer? Imam zelo lepe spomine na El Lado Oscuro de Corazon, Bar El Chino etc...

dachita said...

Ta filmček je res po mojem okusu, tak poetičen, ena sama prispodoba. Ni pa podnapisov za dobit. Jaz sicer večino razumem, pa itak ni skoraj nič dialoga. Priporočam!

RoBi said...

http://titles.box.sk/index.php
ima 2 verziji angleških podnapisov za ta film - mogoče je katera celo sinhronozirana ;). Sicer pa je za sinhronizacijo dober programčič Subtitle Workshop.

dachita said...

Ah, glej no. Jaz pa jih nisem našla. Pa hvala za info.