06 June 2009

Indijanci proti izkoriščanju Amazonije

V spopadih med domorodci, ki nasprotujejo izkoriščanju zemlje, in perujskimi policijskimi silami v Amazoniji je umrlo več kot 30 ljudi.

Po nekaterih podatkih je v spopadih umrlo 34 ljudi, po drugih pa 31. Nasilje je izbruhnilo, ko so policisti skušali sprostiti zaporo ceste, ki je več kot dva meseca preprečevala dostop do območja in oskrbo z nafto. Domorodci so namreč prepričani, da bo nova zakonodaja tujim podjetjem omogočila večje in lažje izkoriščanje njihovih naravnih bogastev, čemur močno nasprotujejo.

Skupnost domorodcev je že aprila začela protestirati proti načrtom predsednika Alana Garcie, ki želi dovoliti izkoriščanje džungle: med drugim naj bi tam iskali nafto, naravna bogastva, ustanovili pa naj bi tudi velike farme.

Medsebojnemu obtoževanju ni videti konca
Voditelji domorodcev trdijo, da je policija v zadnjem incidentu uporabila helikopterje, s katerih je streljala na protestnike: trdijo, da so jih najprej napadli policisti, medtem ko policisti trdijo, da so nanje najprej streljali domorodci. Garcia je Indijance obtožil, da so "padli na raven kriminala." V začetku meseca se je policija obrnila na vojsko po pomoč glede naraščajočega prepada med oblastmi in domorodci in vojska je poslala na pomoč svoje enote.

Garcia je prepričan, da bi morali imeti od naravnih bogastev koristi vsi Perujci, ne le tisti, ki živijo v njihovi bližini. Po perujski ustavi je sicer država lastnica naravnega bogastva.

K. T.

Vir: Rtv Slo

No comments: