05 June 2009

Turisti na varnem

Pustolovka in popotnica Barbara Vitez iz Kranja, ki so jo skupaj s 50 turisti od torka zadrževali bolivijski uporniki, je živa in zdrava. 31-letna prevajalka angleškega in nemškega jezika, ki so jo južnoameriški uporniki zadrževali zaradi nasprotovanja gradnji tamkajšnje avtoceste in turističnim obiskom njihovih krajev, je danes že na poti v glavno mesto Argentine. Tam bo tudi predčasno končala potovanje, na katerem se je želela predvsem izpopolniti v znanju španščine.
Vitezova se je staršem javila že pozno sinoči. V kratkem tekstovnem sporočilu je zapisala, da so jim uporniki dali na voljo 24 ur, da zapustijo vas. Zgodaj zjturaj pa je že poklicala in jim povedala, da je z njo vse v redu in da je dobila le nekaj ozeblin. Srečna, da se je vse dobro izteklo, je seveda tudi Barbarina mama Marija Vitez.
Vir: 24 ur
Novica o ugrabitvi pa je tu.
___________________________________________

Edit 17. 6. : Po spletu sem iskala karkoli o tej zadevi, pa se mi je zdelo čudno, da čisto noben medij ni omenjal te "ugrabitve". Kaže, da je nekdo naredil iz muhe slona, nekdo pa ne ve, da Bolivija ni najboljša opcija za počitnikovanje :S Med komentarji pod člankom na 24 ur sem zasledila tole:

nono3: Medtem ko so mediji v Sloveniji sirili skandale, se je dogajalo tole - sporocila "ugrabljene" (pa kaj se) s Facebooka (zelja po pozornosti ne pozna meja):
Barbara Vitez "Zameglen spomin na Sucre (razlog: Avstralec, Nizozemec, fuzbal in trije vrci piva); v nadaljevanju: Salar de Uyuni"29. maj ob 4:20 ·Barbara Vitez

Oseba Barbara Vitez, je 15:53 3. junij, napisala"Kolk je lepo slisat prijazne glasove iz domovine, sem namrec na robu zivcnega zloma :( tale Bolivija se spreminja v pravo grozljivko! Izlet na Salar je bil kar kul, ce odstejem nenormalen veter in ledeno mrzle noci, ampak ... ko sem se vrnila v Uyuni, sem izvedela, da je spet en strajk in da bodo ob polnoci vse poti okoli mesta blokirane. Zato sem ... Berite dalje

hotela pohitet proti meji, ampak ker smo imeli sto pocenih gum po poti, sem obticala v eni vasici sredi nicesar, in sicer ob treh zjutraj, s se stirimi turistkami. Komaj nasle hostel, drug dan navsezgodaj z ruzaki skozi puscavo proti blokadam, ce bi nas kdo peljal, potem nazaj v vas, nic odprto, v edini restavraciji nam niso hotli postrec ... Ob polnoci koncno dobile en taksi, ki nas je pripeljal nazaj v Uyuni, kjer ticim zdaj s hordo turistov, ker nas ne spustijo nikamor, po drugi strani nas pa domacini zmerjajo, naj zginemo, od koder smo prisli :S Nocejo nam prodajat hrane, ful so nesramni do nas ...."Barbara Vitez

Oseba Barbara Vitez, je 15:57 3. junij, napisala"Roke in noge mam v zivih ranah od vetra in ledene vode, ker so tako skrti z elektriko tukaj, da se ti zmesa. Hvalabogu me je posvojila skupina turistov, enkraten folk, s katerimi sem skupaj v hostlu in skupaj cakamo resitev. Ob petih naj bi prisel v mesto prefekt in odlocil o nasi usodi, tko da - drzite pesti!!!!Ce bo vse po sreci, se vidimo v Sloveniji 16. junija. Tud jst vas ful pogresam!!!!En rahlo nesrecen pozdravcek iz Bolivije"

Tole je komentar na 24ur:m4r1n05.06.2009, 04:0610... Berite dalje"Pišem predvsem tistim ki jo poznate in Vam ni vseeno zanjo...Z Barbo je vse OK in je že na poti proti Argentini."Barbara Vitez
Oseba Barbara Vitez, je 17:26 7. junij, napisala"Heeeej! Koncno prisla do racunalnika... Ja, res sem v Argentini, v mestu Cordoba, in sicer v hostlu s cisto posteljnino, z vroco vodo in s pecko, s pecko!!!! Tukaj je noro lepo, jesen, listje odpada... Ljudje so pa tko prijazni, da mi na zacetku sploh ni blo nic jasno. Vsi me sprasujejo, od kod sem, kje sem ze bla in samo zmajujejo z glavo, ko jim ... Berite daljepovem za Bolivijo. Pravijo, da imajo tudi tukaj strasne tezave z Bolivijci, ker se nikakor nocejo vkljucit v druzbo, in da so zelo nastrojeni proti belopoltim :( Vsi mi zelijo ful prijetno bivanje, tko da tole je res cist druga zgodba kot Bolivija. Jutri ali pojutrisnjem nadaljujem proti Rosariu, rojstnem kraju Che Guevare, potem pa picim v Buenos Aires, kjer se dobim s sotrpinkami z Nizozemske in iz Kanade. Hvala torej se enkrat vsem za skrb, zdaj pa le mirno zadihajte in drzite pesti, da se mi ne zgodi se kaj ... :) besos de Argentina!"

No comments: