09 September 2009

Iskanje grahca v drekcu

Peru slovi po izjemno kakovostnem bombažu, zato se je tudi veliko svetovno znanih podjetij v tekstilni industriji odločilo proizvajati prav tu. Perujci šivajo za Cacharel, Guess, Tommy Hilfiger, Nautico, Polo, Abercrombie, Hollister,  Xoxo,  moško konfekcijo za Dior, Givenchy in Ralph Lauren  in še za marsikatero bolj ali manj znano blagovno znamko, specializirani pa so predvsem za tanjše tkanine iz finega bombaža pima, pique in jeans. Lima je polna trgovin in tržnic, kjer se da dobiti kose z manjšimi ali večjimi industrijskimi napakami po smešnih cenah. Obstajajo tudi industrijske prodajalne prav v tovarnah oz. tkalnicah, ki prav tako ugodno prodajajo blago z napako ali viške proizvodnje.

Vsako oblačilo je treba pred nakupom dobro pregledati. Nekatera so močno poškodovana,  nekatera  imajo samo drobcen madež od kemičnega svinčnika, na nekaterih pa sploh nisem našla napake. Seveda se tu tudi na veliko ponareja in piratstvo je Perujcem nekaj čisto običajnega. Priznam, da tudi sama kupujem ponaredke, predvsem DVD-je in knjige. Pri oblačilih je ponaredke včasih kar težko ločiti od originala. Ponavadi jih izdajo kakšni detajli na etiketah in gumbih ali pa neobstojna barva, kar lahko opazimo šele po prvem pranju. Poleg tega je dobro vedeti, katere znamke se sploh poslužujejo perujskih materialov in šivalnic. Dolce & Gabbana recimo že ni med njimi. Vsekakor pa je najbolje izbirati kar na otip in preveriti kakovost izdelave. Oblačilo je lahko zelo kakovostno, tudi če na njem ni prav nobenega napisa. Pa saj to že vsi vemo, kajne?
 V tovrstne trgovine je najbolje zaviti kak dopoldan med delavnikom, ko je izbira večja - kaže, da vsako jutro pripeljejo nekaj novega blaga, pa tudi gneče ni, zvečer in ob vikendih pa znajo kdaj izgledati kot bojno polje. Takrat bi človek skorajda potreboval kaksno čelado, ščitnike za komolce in poznavanje kakšne borilne veščine. Brskanje po kupih blaga zna biti tudi zanimiva izkušnja, če znate vse skupaj sprejeti s kančkom humorja, seveda pa to ni nekaj, kar bi človek počel vsak dan. Je namreč izredno izčrpljujoče, celo za ženske ;) Sama zato take trgovine obiščem zelo poredko. 
Zadnjič sem za 5 evrov kupila 5 majčk v eni od mnogih outlet trgovin na Jironu de la Union, ki je glavna nakupovalna ulica v centru mesta . Sicer niso nič posebnega, a vam jih vseeno pokažem, da si boste znali predstavljati, kaj lahko dobite v Peruju za vsoto, ki jo sicer plačate za kratko kavico. Kar štiri majcke so bele - tisti dan so v trgovino očitno vsuli cel kontejner belega perila.
Navadna bela majčka z V-izrezom oprijetega  kroja znamke Nautica.
Napaka je verjetno v malce razmazanem logu na zatilju.
Majčka z V-izrezom širšega kroja  s “pinup” potiskom, znamka Guess. Ta bo verjetno za na plažo. Napake na njej nisem našla.
 Bela majčka s ¾ rokavi, nabrana ob straneh. Tudi na tej nisem našla napake, sem pa kasneje doma izvedela, da naj bi bila nosečniška. Tudi prav. Pri tej me je najbolj presenetil naziv znamke : Grahec v drekcu? No, no, dandanes pa res že pošteno pretiravajo s trapastimi imeni.
 Potem sem bolje pogledala in ugotovila, da ne piše “A pea in the poo” (grahec v drekcu), temveč “A pea in the pod” (grahec v stroku). Ime je še vedno trapasto, pa font za logo bi bilo dobro zamenjati, ker po mojem nisem edina videla tega “poo-ja”, ali? Tulelahko kupite mojo majčko za 40 USD.
Ta majčka ni ravno v mojem stilu, je pa kvalitetna in lepo narejena. Verjetno jo bom podarila nečakinji. Na listku se ne da razbrati, za katero znamko je bila šivana, druge napake pa na njej nisem našla.
Tu je pa še ena temnejša majica, znamke Guess, ki ji manjka pol rokava. Kdo pa pravi, da morajo biti rokavi enako dolgi? Jo bom pa itak imela za pižamo, tako udobna, cunjasta je :D Edit: Sem ji raje odrezala se drugi rokav ;)
Detajl: 
 V nekem drugem outletu  sva pred kratkim kupila tudi dvoje moške kavbojke, ene znamke McGregor, ki jih poznam že od prej. Jeans je zelo močan, dobro so zašite in držijo leta in leta. Gotovo ene boljših kavbojk, kar jih poznam, sem jih pa videla samo v klasičnih modelih. Druge so bolj mladostne, neke no-name znamke z nižjim pasom. Vsake so stale 10 USD. Pri ženskih modelih je bila tokrat izbira bolj uboga. Izbrskala sem še All-Star spodnji del trenirke v imitaciji jeansa in še ene 3/4 jersey hlače za ples, jogo, whatever. Vsake od njih 3 USD.  Če vas pot zanese v Limo torej izkoristite priložnost in se pojdite malo prerivat v outlete!  

2 comments:

Anonymous said...

:) Pridem na shopping v Limo, vidim da se splača:), samo še vodičko rabim...joke. Tvoj blog sem dobila po naključju medtem ko sem surfala po netu za informacije o Peruju, sicer ne zaradi shoppinga ampak anyway zanimiva informacija:),
s fantom se odpravljava v Peru 20.oktobra in trenutno iščeva koristne informacije oz. nasvete za potovanje po Peruju. Zelo sem se razveselila ko sem zasledila, da živiš Slovenka v Peruju (Limi), mestu, ki naju najbolj skrbi z vidika varnosti in štartne točke potovanja. Zelo bi bila vesela, če bi nama lahko ublažila skrbi in nama pomagala pri raznih logističnih informacijah v zvezi z potovanjem po Peruju. Če nimaš nič proti bi raje komunicirala s tabo preko emaila:), dam ti moj email naslov: vida.sotlar@gmail.com, da ti ni treba objavljat tvojega:)
Hvaležna bi ti bila, če se nama odzoveš, ne razumet, da sva ful obupana in prestrašena:), ampak bolj radovedna:)
Lp v Peru!
Vida&Laris

dachita said...

Vida, pozdravljena. Vse, kar te zanima, lahko vprasas na nasem forumu, ti bom z veseljem odgovorila :) Link je na slikici desno zgoraj - mogoce smo tam tudi ze odgovorili na kaksno tvoje vprasanje. Registracija je enostavna. Upam, da se nam pridruzis!