04 September 2009

Perujska borza beleži 105,7-odstotno rast indeksa

četrtek, 03.09.2009 22:00

V zadnjem mesecu smo bili na svetovnih delniških trgih priče neodločenosti vlagateljev, kar se je odrazilo tudi na gibanju tečajev delnic. Od avgusta dalje tako večina najpomembnejših indeksov z manjšimi oscilacijami miruje, vlagatelji pa čakajo predvsem na razplet glavnega vprašanja o koncu recesije in začetku razcveta svetovnega gospodarstva.

Tekoče makroekonomske objave večinoma nakazujejo, da se gospodarska slika bistveno izboljšuje, kar potrjuje napovedi o pričakovani povečani gospodarski aktivnosti do konca leta. Ker pa so borzni tečaji od najnižjih vrednosti marca že precej pridobili, dobre objave v zadnjih tednih niso dovolj za nadaljevanje pozitivnega trenda. V prihodnje bodo vlagatelji tako najbolj pozorni predvsem na razmere na trgu nepremičnin in na poslovne rezultate. V primeru, da bodo rezultati za 3. in 4. letošnji kvartal pokazali visoko rast dobičkov in bodo temu primerno tudi vrednotenja delnic ugodna, lahko pričakujemo nov val optimizma na delniških trgih.

Ne glede na prihodnji razplet pa so lahko z borznim letom 2009 zadovoljni vlagatelji, ki so s pravim smislom za investiranje in nekaj sreče izbrali prave trge. Tako je v letošnjem letu navkljub krizi absolutna zmagovalka borza v Peruju, ki beleži do trenutka pisanja članka kar 105,7-odstotno rast indeksa (merjeno v evrih), nekoliko manj, a še vedno rekordnih 87,7 odstotka pa znaša donos indeksa borze v Indoneziji. Na Bloombergovi lestvici najboljših indeksov v letošnjem letu tako najdemo med prvo deseterico še vse borzne trge držav BRIC, kar potrjuje velik prihodnji razvojni potencial držav iz te skupine (Brazilija +78,7 odstotka; Rusija +66,3 odstotka; Indija +55,4 odstotka; Kitajska +52,7 odstotka). Veliko manj, a še vedno precej pa so glede na začetek leta lahko zadovoljni vlagatelji na razvitih trgih, saj so indeksi splavali iz rdečih številk. Nemški DAX tako v letu 2009 dosega 10,4-odstotni donos, ravno toliko tudi francoski CAC. Okoli 8 odstotkov donosa je prinesel glavni ameriški indeks S&P 500, japonski NIKKEI 225 pa 10,6 odstotka. Razplet borznega leta in zima bosta tako vse prej kot mrzla, saj lahko pričakujemo kopico objav, kot smo že omenili, pa bo še posebno pomembna sezona poslovnih rezultatov.

Vir: Dnevnik

No comments: