04 September 2009

Joj, joj ... Kdo prevaja novice?

Ni prvič, da ob novicah iz Peruja v slovenskih medijih zasledim kakšno cvetko.
Tokrat me je presenetilo, da so pri Lambayequeyu na
šli Mohikance. To je pa novica in pol! Le kako so zašli tja?!

V pojasnilo: Mohikanci (Mohicans/Mahicans) so severnoameri
ško pleme, ki je bilo tudi boj za obstanek z belimi prišleki v 18. stoletju, poseljevali pa so dolino reke Hudson. Več o njih v Wikipedii. V perujskem Lambayequeju pa je kraljevala kultura moche oz. mochica (1 - 8. stol.), po slovensko Močiki. Tudi o njih kaj več v Wikipedii.

"Lima
(Peru) - Perujski arheologi so v torek na severu države odkrili ostanke vojščaka visokega ranga, ki naj bi bil po ocenah star 2000 let. To naj bi bil po poročanju francoske tiskovne agencije AFP eden najstarejših in najbolje ohranjenih grobov predinkovske civilizacije Mohikancev.


Vojščakov grob so odkrili minuli teden v globini 11 metrov na arheološkem najdišču Huaca Rajada v pokrajini Lambayeque, približno 800 km severno od Limew, je pojasnil arheolog in vodja izkopavanj Luis Chero.

Vojščak je bil, tako domnevajo, star približno trideset let. "Ovit je bil v tkanino, glavo so mu krasili krona in koščki pozlačenega usnja", zakopan pa je bil skupaj "s kosi neverjetno prefinjeno izdelane keramike", kar je bila značilnost kulture Mohikancev, je za AFP povedal omenjeni arheolog.

Ostanki vojščaka, ki datirajo v 1. stoletje, so menda najstarejši na lokaciji Sipan. Sovpadajo z začetno zlato dobo kulture Mohikancev, ki je trajal približno od 1. stoletja pr.n.št. do okrog 8. stoletja, torej krepko pred kraljestvom Inkov, ob severni obali današnjega Peruja.

Za arheologa Walterja Alvo, ki je na istem najdišču leta 1987 odkril grobnico "velikega vladarja (El Senor de Sipan) iz 3. stoletja, je najnovejše odkritje "zelo zanimivo za arheologe". Kazalo naj bi na to, da celotna zbirka grobov na Sipanu predstavlja začetke mohikanske kulture."

Skopirano od tod , novico pa je prodajala STA dne 27.8. in jo v podobni obliki najdemo na več slovenskih portalih.


Novico lahko preberete tudi v angleščini na Living in Peru in v španščini v časniku El Comercio.

No comments: