12 July 2013

V iskanju korenin - od Nazce do Abancaya

Po startu iz Palpe smo naredili krajši postanek v Nazci. Cesar in Samuel sta splezala na razgledni stolp, od koder se vidi več naskovskih risb, najbliže sta dlan in drevo. 

Pri Nazci smo se začeli strmo vzpenjati. Cesta je dobra, obnovljena, lepo označena, a precej strma in ovinkasta. V spodnjem delu najbolj. Kar naenkrat se znajdemo med visokimi Andi. 



 Potem pa planjava - Pampa Galera, zatočišče vikunj in guanakov.
Tokrat sem prvič videla guanake, resda zgolj od daleč. Imajo majhno glavo, temnejšo od trupa.

 Vikunje pa kar vsepovsod - nekatere so nas radovedno opazovale.
Tu nekje nam je pot prekrižala tudi činčila, česar sem se zelo razveselila, ker jih je izjemno težko videti v naravi,
 Tale nas je po levi spremljala nekaj metrov ...
 ... in nas potem prehitela (tu smo vozili 5 km/h)
 Vikunje žvečijo ischu - trdo suho visokogorsko travo.

 In če pogledaš k vrhu, jih je še več!
 Taka je pa cesta čez Pampo Galera. Malo poflikana, ampak zadovoljivo vzdrževana (pravzaprav je cesta v tem delu najslabša - a kot vidite, ni panike). Srečali pa nismo praktično nikogar!
 Na pampah je na stotine manjših jezerc.
  Ravno par dni za našim obiskom so domačini organizirali tradicionalni vsakoletni lov na vikunje - brez skrbi, saj jih samo ostrižejo :) Več sto ali celo več tisoč ljudi se zbere in držeč za roke ter pisane vrvi sklepa vse ožji krog okoli živali. To je ogromen projet. Ni kar tako vikunjina volna najdražja na svetu.  
 Čez čas so nas sredi ceste presenetile krave. Kar sploh ne bi bilo nič čudnega, če ne bi stale kot vkopane. Niso reagirale na hupo, na mahanje in skakanje. Še z repom niso zamigale. Smo morali kar v počasnem slalomu okoli njih naprej.


 Še eno od mnogih jezerc na poti
 In to prelepo nebo ... Celo ta hudi oblaki so tako lepi v tem kontrastu.
 Na najvišjih točkah (smo že skoraj na 5000 m nad morjem) ni več vikunj, le še udomačene alpake. Ni mi jasno kako ljudje lahko tam sploh živijo, v mrazu (pod ničlo), brez elektrike in vode ... Tu raste lahko samo še ischu

 Tako na hitrco iz avta, na 5000 m.


No comments: