19 May 2007

Caraz - dulzura

Caraz je najsevernejša vasica v Callejonu de Huaylas. Nedaleč od tod se namreč kordiljeri (Blanca in Negra) združita ter zapreta dolino.
Plaza de armas v Carazu je čudovit primer andske arhitekture - preprosta, masivna cerkev z dvema zvonikoma in obvezna fontana v središču trga

Sever Callejona de Huaylas slovi po rodovitni prsti, na kateri uspevajo mnoge vrtnine in sadje. Največ se pridela manga, jabolk, pomaranč in breskev. Artičoke izvažajo v ZDA, cvetje pa v Evropo.
Tudi govedoreja sodi med najpomembnejše panoge. Caraz je znan po mlečnih izdelkih in njihov sloviti manjar blanco se uporablja za pripravo najbolj cenjenih slaščic. (Manjar blanco je izredno sladka mlečna pasta, ki ji včasih dodajo tudi sadje, največ lukumo ali čirimojo). Na spodnji sliki vidimo Cesarja in ostale otroke med prerivanjem za žličko manjarja ;)
V mestecu mrgoli trgovinic z manjarjem in medom. Očitno je bilo tako že pred več kot sto leti, ko je tod hodil Raimondi. Mestece je poimenoval Caraz - dulzura (Sladki Caraz).