19 May 2007

Carhuaz - borrachera

Raimondi je bil tisti, ki je dal imenu tega mesteca slab prizvok- Carhuaz - borrachera (Pijani Carhuaz). Italijan se je tod potikal prav takrat, ko so domačini nekaj praznovali in zatorej točili v potokih "chicho de jora" - koruzno žganje.

Mestece je znano po izvrstnem sladoledu. Ne vem, ali je Raimondi imel prav in so Carhuaščani res taki pijanci, ampak dejstvo je, da prodajajo sladoled v nenavadnih okusih, npr: pivo, vino, čiča, rum in gazirane pijače. Hmm... Poskusila sem nekaj sadnih variant in moram reči, da so sladoledi res odlični.

Nedaleč od Carhuaza se nahajajo vrelci termalne vode - Chancas. S Cesarjem sva se tja odpravila iz Huaraza - najprej dobre pol ure s kombijem do vasi Marcara, od tam pa še 10 minut z avtom. Chancas žal nima pravega bazena, samo neke sobice z banjami, ki so videti nekam nehigienske. Na srečo so na razpolago še jame - naravna savna :) . V živo skalo, nad fumarolami, je izdolbenih 7 votlin, katerih temperature se gibljejo od 33 do 54 C (ob plačilu vstopnice je potrebno navesti številko votline oz. stopinje). Vsaka jama ima predprostor s tušem in obešalniki. Savna je prav fina - taka malo manj močna turška, bi rekla.

Vrnitev v bazo (Huaraz) je bila presneto zapletena. Hotela sem priti do tržnice do 19h, da prevzamem svojo pollero pri šivilji, ampak zamudila sem več kot pol ure. Najprej je bilo treba ustaviti kak avto, ki gre do vasi Marcara. Ni problema - vsak Station wagon gre tja, ampak vsak voznik zahteva, da se v osebni avto zbaše 14 ljudi?! Sicer se jim baje ne splača?! S Cesarjem sva pristala v prtljažniku s še enim parom, na zadnjih sedežih se jih je tlačilo 6, na sprednjih pa trije + taksist, s tem, da je eden od njih pri odprtih vratih sedel na taksistovem levem kolenu. V Marcara je bilo treba najti drug prevoz - avto, kombi ali kuster (bus). Dobila sva kuster, seveda nabasan tako, da smo vsi čez okna štrleli. Izkušnja je bila zanimiva, sicer pa je ne nameravam ponoviti. Bolj občutljivim priporočam obisk vrelcev z lastnim prevozom ali z agencijo v turističnem paketu.

1 comment:

Anonymous said...

sin comentarios.
SSR