31 May 2007

Yungay - hermosura

Nekoč je obstajal Čudoviti Yungay (seveda po Raimondiju), najlepše mesto v Callejonu de Huaylas. Tik pod mogočnim Huascaranom, najvišjim vrhom Bele kordiljere. Bliže vrhu je le še vasica Musho, od koder prihaja kraljica huayna, Sonia Morales.

Huascaran - 6768 m
Huascaran je vselej opozarjal na svojo moč. Leta 1962 se je z gore utrgal plaz skalovja, ledu in snega in pokopal vasi Ranrahirca, Shacsha, Armapampa in Uchocoto v dolini reke Sante. Življenje je izgubilo okoli 3.000 ljudi.
Yungay pred potresom 1970

Osem let zatem, 31. maja 1970 pa se je zgodila ena največjih tragedij v zgodovini Južne Amerike. Potres je premaknil gmote skalovja in ledu, ki so padle v ledeniške lagune pod vrhom najvišje gore Peruja. Voda se je dvignila in odnesla s seboj kamenje in sneg. Blatni val je pokopal mesto Yungay in terjal 30.000 žrtev.

Yungay - Camposanto po potresu
Preživelo je ok. 90 ljudi, večinoma otrok, ki so igrali nogomet na bližnjem igrišču. Rešili so se tudi tisti, ki so se zatekli v Kristusov objem.


Eden redkih grobov iz l. 1970 ("Hči, izpusti mojo dlan in se reši."
Yungaysko pokopališče je zgrajeno v terasah, ki so zmogle kljubovati smrtonosnemu plazu, vrh njega pa odprtih rok stoji Kristus, mogočen in bel, kakor se spodobi za Južno Ameriko.
Pokopališče
Yungay je danes zakopan, žrtev niso iskali. Pravzaprav se sploh ne imenuje več Yungay, temveč Camposanto - pokopališče. Dolina je posejana s križi, ki so jih postavili svojci umrlih, na mestu, kjer je predvidoma stala domača hiša. Iz tal štrlijo ostanki zgradb, avtobusov in avtomobilov.

Ostanki avtobusa
Čudežno so preživele 4 palme (palma oz. palmov list je btw simbol mučeništva) v bližini cerkve. Domnevajo, da je cerkev kljubovala plazu in s tem zaščitila drevesa, zatem pa je nanjo padla ogromna skala in jo porušila. V cerkvi je po domnevah umrlo največje število ljudi.

Štiri priče tragedije
Pravijo, da bi bil danes Yungay, če bi preživel, večji in lepši od Huaraza, prestolnice andske province Ancash. Lep izlet, čeprav z žalostno zgodbo. Za ogled Camposanta vzemite s seboj pokrivalo in kremo z UV faktorjem.

No comments: