18 April 2008

Recept: Estofado de pollo

Estofado de pollo kuhajo marsikje v Južni Ameriki. Gre za precej preprosto in dokaj hitro pripravljeno jed. Slovenski prevod bi bil verjetno kar piščančja obara. Moj recept zanjo je sicer še bolj preprost, ker ne maram preveč začimb. Pa zaenkrat uporabljam samo "evropske" oz. že preverjene sestavine.

Recept za 2 osebi:
V večji lonec zlijemo malo olivnega olja, ko se segreje, vržemo nanj par posoljenih kurjih bedrc in jih malo popečemo, zatem pa polijemo s paradižnikovo omako (ca. 50ml). Jaz uporabljam omako v vrečki "A la italiana", ki vsebuje že nekaj začimb in je kar okusna (bolj kisla). Potem vržemo v pisker še dva olupljena in na večje kose narezana velika kropirja (uporabljam sorto chancan - veliki, trdi, beli gomolji, rožnat olupek), 1 nasekljan korenček in 1 narezan paradižnik. Grah kupujem že kuhan, v pločevinki, zato ga stresem noter kasneje. Zalijemo z vodo tako, da ta prekrije nekje 3/4 sestavin. Po okusu. Začinimo po občutku. Uporabljam sol, črni poper in ščepec ene mešanice trav za mesne jedi (rožmarin, timijan, žajbelj, rumeni aji). Pustimo "pajcati" na manjšem ognju. Estofado je pripravljen, ko je krompir kuhan. Serviramo z rižem.
Med drugim lahko dodamo v estofado tudi česen, čebulo, kis, belo vino in konjak.

No comments: