17 April 2008

Machu Picchu ga je "pičil" v ZDA

Lima | 17. 4. 2008, 19:35 | M. T. | STA/ Reuters

Peru bo od ameriške univerze Yale zahteval povrnitev okoli 46.000 arheoloških artefaktov z najdišča inkovskega mesta Machu Picchu, ki ga je leta 1911 odkril Američan Hiram Bingham.

Machu Picchu je bilo inkovsko mesto, zgrajeno v 15. stoletju na pobočjih Andov in obronkih amazonskega gozda. © iStockphoto

Raziskava, ki jo je opravil Državni inštitut za kulturo, je pokazala, da ugledna ameriška univerza Yale hrani 46.332 arheoloških ostankov z Machu Picchuja. To je potrdil tudi Hernan Garrido Lecca, ki zahteva povrnitev celotne zbirke Peruju. Garrida Lecco je perujski predsednik Alan Garcia pooblastil za pogajanja, na katerih bo Peru zahteval, da dobi vrnjene vse predmete, ki jih je začasno in za namene proučevanja dal odpeljati Hiram Bingham kot vodja ekspedicije pod okriljem organizacije National Geographic.

Konec leta 2007 je Yale predlagal povrnitev zgolj 384 arheoloških ostankov od skupno okoli 4000, kolikor je priznal, da jih poseduje. Oblasti v Limi zahtevajo spoštovanje lastninskih pravic nad arheološkim gradivom, je pojasnil Garrido Lecca, ki je obenem minister za zdravje.

Machu Picchu je bilo inkovsko mesto, zgrajeno v 15. stoletju na pobočjih Andov in obronkih amazonskega gozda, približno 110 km severozahodno od Cusca oziroma na jugovzhodu Peruja.

No comments: