11 October 2008

Zaradi naftnega škandala odstopila perujska vlada

Lima - Perujski predsednik Alan Garcia je v petek sprejel odstop celotne perujske vlade, potem ko je državo v začetku tedna pretresel naftni škandal.


V javnosti so se v nedeljo namreč pojavili posnetki, na katerih naj bi se predstavniki vlade pogovarjali o razdeljevanju provizij za izvedbo vladnih poslov z norveško naftno družbo Discover Petroleum.

Škandal odnesel tudi pomembne ljudi

Po burnih odzivih javnosti je Garcia že v začetku tedna preklical pet sporazumov z norveško naftno družbo, ki naj bi septembra zmagala na javni dražbi in si pridobila pravico za koriščenje naravnih virov v Peruju. Takoj po objavi spornih posnetkov sta odstopila tudi minister za energetiko in direktor perujske naftne družbe Petroperu. Perujski kongres je medtem že sprožil preiskavo javne dražbe, čeprav norveški Discover Petroleum zanika vsakršne kršitve.

Predsednik Alan Garcia in bivši premier Jorge del Castillo

Garcia še ni povedal, kdaj bo imenoval novo vlado
Garcia je petkovo potezo ministrskega kabineta označil kot "plemenito gesto", ni pa povedal, kdaj naj bi imenoval novo vlado. Perujski predsednik se ob tem sooča z nizko podporo javnosti, novo vlado pa bo moral oblikovati v času svetovne finančne krize in le mesec dni pred letnim vrhom Azijsko-pacifiškega gospodarskega sodelovanja. Slednjega bo gostil prav Peru, udeležili pa naj bi se ga voditelji 21 držav.

STA

Foto: Reuters, vir: Siol

No comments: