27 January 2009

Slovenski večer v Limi

Za nekaj zamude pri objavah so bili krivi tudi obiski. V Limi smo se zbrale štiri slovenke. Punce so bile dobro založene s slovenskimi dobrotami in promocijskim materialom, odločene, da ponesejo dober glas o naši deželici tudi v Ande.
Z Brigito, Nušo in Evo na vrtu: Ajdovi žganci z jajcem:

14 comments:

Fajrvehr said...

Uuuu! Ajdovi zganci! Mljask...

Kaksen menu pa pripravljas za zadnja dva tedna v februarju? ;)

dachita said...

He he he, zakaj pa te zanima?
Naj te opozorim, da jote nisem še nikoli kuhala ;)



Ps: A golaž bo u redu?

Fajrvehr said...

Samo vprasam, da vidim ce lahko kaj predlagam ;)

dachita said...

Lahko, lahko!
kaj pa bi?

Fajrvehr said...

Krvavice!! Ze dve leti jih nisem imel prilike jest pa zadnjic sem bil v Sloveniji lih poleti ko ni sezona kolin :(

RoBi said...

Krvavice?!? Ewwww... Jaz jih sicer ne maram, ampak mislim, da se jih da dobiti tukaj; tako da, ce ti jih ne rata najti tam, jih lahko vseeno dobis na tvojem tripu. Da ne bomo samo piscanca s pivom ;)

Sicer pa tile ajdovi zganci res zgledajo mmmmmmmmm

dachita said...

Čau Robi! Me veseli, da še kaj prideš pogledat. Kaj boš pa ti kuhal? :D
Krvavice imajo tu baje, sam ne vem, če so podobne našim (jih namreč ne maram). Jih bom poiskala.
Glede ajdovih žgancev - Perujcem niso bili pomojem preveč všeč, samo valjali so jih nekaj po ustih :D, je pa zato Puca bila navdušena. Je dve skledici zmazala.

RoBi said...

Zivjo! Seveda te berem - tvoji posti so mi vedno zanimivi, slike pa sploh!

Kaj bomo kuhali se nimam pojma - zdaj se se dogovarjamo, kaj bomo sploh poceli... Po mojem je piscanc za ziher. Zadnjic sem se mucil z mlinci in so kar dobro uspeli (sem dobil tudi nekaj pohval - kar res ni enostavno, ce so navajeni na drugacno hrano). Ceprav mi se vedno ni jasno, kako jih lahko moja stara mama naredi, meni pa so skoraj roke odpadle. Sicer pa sem zdaj zalozen z bucnim oljem, pa trgovine z vegeto sem nasel, zdaj pa se tega mesarja s slovenskim poreklom 1 uro voznje stran. Moram ga samo se prepricat, da zacne delat ocvirke in zaseko hehe

dachita said...

Jaz sem tudi založena z bučnim oljem :D Maš pa res srečo - vegeta, slovenski mesar?! Jaz znam od približno slovenskih jedi dobro pripravit samo golaž, pražen krompir pa rdeče zelje v vinu. Enkrat sem sarmo probala nardit, pa je nekam "light" ven prišla. Je pa meso sicer tu veliko boljše kvalitete kot v sloveniji , istotak zelenjava in sadje (Peru je baje med tistimi deželami, ki proizvedejo največ "bio" hrane, kar je seveda super :))

RoBi said...

Sadje in zelenjavo ti kar zavidam! Tukaj je sicer vec izbire kot v Sloveniji, ampak ni tako sveze...

Tudi jaz prej nisem nikoli kuhal. Potem sem pa ugotovil, da sicer najbrz ne bom jedel slivovih cmokov kaj kmalu in sem zdaj ze kar dobro navadil svojo drago na nekaj receptov ;) Dosti koristnih idej sem nasel tudi na strani kulinarika.net - nisem recimo vedel, da je lahko polnjena paprika se boljsa, ce dodas kislo smetano... Ah no, saj tolko pa spet ne kuham... :D

dachita said...

Hehe, kako okoliščine prisilijo človeka, da spremeni navade, a ne?
Tukaj dobim res vse, razen bučnega olja in kumine, je pa nekaj evropskih stvari, ki jih uporabljajo samo priseljenci in so uvožene in dražje (sauerkraut iz Nemčije, kisla smetana iz Anglije itd.) Če poznaš kak ziher recept za slivove cmoke, se priporočam. Enkrat sem jih nardila po enem receptu z neta, pa niso najbolje ratali. A nismo imeli te (vedno aktualne) teme že enkrat pri Alešu? :))

RoBi said...

Ja, hrana je kar visoko na seznamu gastarbajterskih tem :D In tisti, ki niso bili izven domovine dovolj dolgo, sploh ne razumejo globine dilem hehe

Bucno olje se tukaj sicer dobi, ampak je drago kot zafran - 13$ za 2 deci flasko - pravzaprav je zafran dosti cenejsi. K sreci vsake tolko pride kdo iz Slovenije...

Cmoke pa ponavadi delam bolj od oka - nekaj moke, jajc, masti (oz. surovega masla tukaj), soli, sladkorja in cimeta. Potem pa obcutek za maso - ce pridejo bolj pocasti, dodam vec masti ali moke, ce razpadejo al pa ce so prebledi, vec jajc... Bom pa probal merit kolicine naslednjic in ti posljem, ce ti bo kaj pomagalo. Ce ti niso ratali kot bi lahko, pa pomeni, da jih moras naredit se enkrat (boljse)! Pravzaprav je to bolj splosno pravilo :)

Anonymous said...

Hola vsem!
Jaz moram pohvaliti Dašo, je odlična gostiteljica. Včeraj me je razvajala z odličnim golažom. Hvala Daša!!! Tudi danes ne bi imela nič proti pogretemu golažu:D.
Je pa res, kakor je napovedala Daša po dveh mesecih in pol tukaj v Peruju, sem postala prava odvisnica od piščanca. Piščanec vsaj enkrat dnevno!! Daša mislim, da bom v Sloveniji povečala porabo piščancev na prebivalca:D.
O zelenjavi in sadju pa sploh nočem razmišlati, kaj vse bom pogrešala v zasneženi Sloveniji.

Daša hvala za vse kar deliš tukaj v Limi z mano. Tvoje vedenje o Peruju in predvsem kulturi tukaj, je zame prava zakladnica.Ena a si!!!

dachita said...

Hvala, Eva!