01 May 2008

Zidovje in WC papir

Park ob obzidju oz. El parque de la Muralla je precej nova zadeva. Nahaja se par sto metrov od katedrale, ob reki Rimac in železnici (najbrž tisti, ki gre v Huancayo, druge menda ni). Tod so se še nedavno nazaj sesuvale stare casone. Župan jih je dal porušiti, lastnikom oz. najemnikom stanovanj pa je podaril nova luštna stanovanja le nekaj metrov stran. Pravzaprav ne gre za park, temveč za promenado - veliko betona in malo zelenja, ampak je vseeno lepo videti urejeno površino sredi limenskega kaosa. Tu je najti veliko ploščad z odrom za koncerte, turistični vlakec, vodomete in kioske s sladoledom. Zaljubljencev je ogromno, saj po defaultu rinejo na vse place, ki imajo v imenu "parque". V park so iz glavnega trga prestavili tudi ogromen konjeniški kip Francisca Pizarra, španskega konkvistadorja in ustanovitelja Lime (l. 1535). Z lesenega mostička nad promenado se lepo vidijo zvoniki pomembnih cerkva v centru, zaprašeni okoliški griči s pisanimi "favelami" in pivovarna Cristal.

Park so poimenovali po obzidju, ki je včasih čuvalo perujsko prestolnico, zdaj pa si lahko njegov očiščeni profil ogledamo sprehajalci. V sklopu obrambnega zidu je tudi marsikatera zgradba (funkcija mnogih ni znana), katere tloris in dovoz sta se skupaj s kanalizacijskim sistemom ohranila do danes. Kanalizacija iz 17. stol je marsikje v Limi še v uporabi, zato se večinoma prepoveduje metanje toaletnega papirja v školjko. Če se kaj zamaši je namreč zelo težko najti "mesto napake" in razbiti ter popraviti opečnati cevovod. Ker posledice tovrstnih zamašitev niso prijetne, lastniki zgradb v centru Lime naprošajo tujce, da mečejo WC papir v za to namenjene koše (priznam, tudi meni se je zdelo nehigienično, a zdaj vem, kako je na stvari). V novejših predelih mesta s plastično kanalizacijo je metanje papirja v školjko dovoljeno.

Im. 1: Promenada z mostička
Im. 2: Z vrhnje ploščadi
Im. 3: Obzidje in znamenita cerkev San Francisco
Im. 4: Francisco Pizzaro
Im. 5: Kanalizacija iz XVII. stoletja
Im. 6: Pizarro, vlakec in pivovarna Cristal (Ko bi Pizzaro vedel, kako so ga postavili, hehe - še dobro da ga niso stalili)

No comments: