15 May 2008

Slovenščina v perujski vladni palači



Danes sem spremljala sprejem Janeza Janše v perujski vladni palači. Moram reči, da se mi je kar milo storilo, ko sem slišala slovenščino na perujski nacionalni televiziji. Za Perujce je vrh ALC-UE izjemnega pomena. V javnih občilih govorijo le še o tem, predvsem pa mirijo prebivalce prestolnice, ki so razjarjeni zaradi prometnega kaosa.





Danes bo cel dan med drugim zaprta tudi avenija Javier Prado, glavna vpadnica in arterija Lime. Taksiji, kombiji in avtobusi so se primorani premikati po polžje, Castaniedin projekt s trolejbusom (glej video spodaj), zaradi katerega že dolge mesece trpijo vozniki, pa je že dobil status pravljice.


Janša je povedal, da ga je impresionirala perujska ekonomska politika, ki bi morala biti vzor ostalim državam Latinske Amerike. Garcii je obljubil, da se bo kmalu vrnil v Peru, med drugim tudi zato, ker je velik ljubitelj gora. Svetovni voditelji so se zbrali v Peruju, da bi govorili o najbolj perečih problemih v tem času - o revščini in klimatskih spremembah. Pogovori bodo potekali v nacionalnem muzeju (Museo de la Nacion) v San Borji, novinarsko središče pa so uredili v Narodni knjižnici (Biblioteca Nacional). Na vsakem vogalu San Borje je najti vsaj enega policista, ampak mene zaenkrat še noben od njih ni prosil za identifikacijo. Na hribu San Cristobal bodo pripravili ognjemet, v parku Kennedy pa so postavili oder, kjer se bodo vrstili različni koncerti in prireditve. Odprli so nekaj umetnostnih razstav in se poklonili enemu največjih bogastev Peruja - krompirju, javnost pa še vedno najbolj zanima, kakšen škandal bo tokrat zanetil Hugo Chavez.

No comments: