09 May 2008

Juan Vasle navdušil v Limi

Lima, 8. maja 2008 – V okviru V. vrha EU-LAK, ki bo potekal prihodnji teden, 16. in 17. maja v Limi v Peruju, je Ministrstvo za zunanje zadeve Republike pripravilo odmevni koncert prvaka ljubljanske Opere Juana Vasleta, ki je polno dvorano kulturnega centra Inca Garcilaso v Limi navdušil z večerom slovenskih pesmi ter pesmi argentinskih, brazilskih in perujskih skladateljev. Po koncertu je slovenski veleposlanik v Buenos Airesu pripravil sprejem v čast slovenskega predsedovanja EU.


Basbaritonist Juan Vasle je sinoči s slovenskimi in južnoameriškimi samospevi in narodnimi pesmimi navdušil polno dvorano kulturnega centra Inca Garcilaso v Limi v Peruju. Na klavirju ga je spremljala argentinska pianistka Haydée Trinca. Koncert je priredilo slovensko veleposlaništvo v Buenos Airesu skupaj z Ministrstvom za zunanje zadeve Republike Slovenije in ga predstavilo kot osrednji kulturni dogodek Slovenije, ki predseduje Evropski uniji, v okviru petega vrha EU-LAK.

Prvak ljubljanske Opere je v prvem delu izvajal samospeve Benjamina Ipavca, Emila Adamiča, Hrabroslava Volariča, Josipa Pavčiča in slovenske narodne. V drugem delu so bili na programu Argentinci Carlos Guastavino, Alberto Ginastera, Carlos Gardel, Brazilca Heitor Villa-Lobos, Jaime Ovalle ter Perujca Alfonso De Silva in Chabuca Grande. Domači poslušalci so bili še zlasti veseli izvedbe slovite pesmi La Flor de la Canela legendarne pevke in skladateljice Chabuce Granda. Ta valček namreč velja za drugo perujsko himno. Vasle in Trinca sta dodala še arijo Filipa iz opere Don Carlos.

Na koncertu so bili navzoči slovenski veleposlanik Avguštin Vivod, direktor kulturnega centra Inca Garcilaso Antonio Cisneros Campoy in ravnatelj državnega glasbenega konzervatorija Ruben Valenzuela Alejo, predstavniki diplomatskega zbora, akreditiranega v Limi, predstavniki različnih perujskih ministrstev ter več kot dvajset v Peruju živečih Slovencev.

Vir: http://www.mzz.gov.si/nc/si/splosno/cns/novica/article/3247/24423/

No comments: