16 May 2008

V Limi za nov zagon v odnosih med EU in LAC

Lima bo dala nov zagon v odnosih med EU ter Latinsko Ameriko in Karibi (LAC), je po zaključku srečanja zunanjih ministrov članic EU in držav LAC v Limi dejala evropska komisarka za zunanje odnose Benita Ferrero-Waldner. Slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel pa je povedal, da so ministri uskladili besedilo izjave, ki bo sprejeta na vrhu.
Osrednji temi vrha bosta boj proti podnebnim spremembam in boj proti revščini oziroma načini za zmanjševanje socialnih razlik.

V zvezi s prvo točko, bojem proti klimatskim spremembam, želi evropska stran, kot je pojasnila komisarka Ferrero-Waldnerjeva, na srečanju predstaviti projekt, imenovan Euroklima. S projektom bi unija pomagala državam Latinske Amerike v boju proti podnebnim spremembam.

Predsednik Sveta EU Rupel pa je poudaril, da se bo na vrhu v Limi 60 držav dveh svetovnih regij zavzelo za skupno reševanje ključnih globalnih problemov. "V izjavi iz Lime bomo opozorili na težave, a tudi izrazili pripravljenost za njihovo reševanje s pomočjo dialoga," je dejal Rupel.

Vodja slovenske diplomacije je tudi izrazil upanje, da bo unija čim prej sklenila prostotrgovinske sporazume s tremi latinskoameriškimi povezavami, Mercosurjem, Andsko skupino in Srednjo Ameriko.

Evropski komisar za trgovino Peter Mandelson pa se je v Limi zavzel za dogovor o nadaljevanju pogajanj o liberalizaciji svetovne trgovine v okviru Svetovne trgovinske organizacije (WTO). Po njegovem je priložnost za to pred volitvami v ZDA.

Ena od tem pogovorov zunanjih ministrov je bil tudi boj proti drogam. Komisarka Ferrero-Waldner je spomnila, da unija in Latinska Amerika že več let sodelujeta v boju proti drogam, vendar, žal, doslej brez velikega uspeha. Danes so se ministri strinjali, da se je treba bolj osredotočiti na tiste ukrepe, ki so uspešni, boj proti drogam pa mora povsod potekati na enak način.

Med temami, o katerih so dan pred vrhunskim srečanjem EU in Latinske Amerike govorili zunanji ministri obeh strani, so bile tudi migracije in z njimi povezan medkulturni dialog, je po koncu pogovorov povedal perujski zunanji minister Jose Antonio Belaunde.

Razpravo bodo nadaljevali voditelji, med njimi predsednik Evropskega sveta, slovenski premier Janez Janša. V soboto pa bodo v Limi potekala še vrhunska srečanja EU z državami oziroma povezavami Latinske Amerike in Karibov. (STA)

Vir: http://evropa.gov.si/novice/19290/

No comments: